Blogg

Uthavn III Kilsund

6. – 8. August 2019

Green-Bay project, med Tord Aslaksen i spissen, jobber for å rydde havbunnen i Agder. Vi har fått gleden av å være med å rydde i prosjektet Uthavn III Agder. I tre dager fra 6 – 8. august ryddet vi havbunnen i området rundt Kilsund.

Tapte fiskeredskaper kan ligge i årevis å spøkelsefiske både fisk, krabber, hummer og annet marint liv ender sine dager i en mistet hummerteine, i en ruse som ligger nedover en fjellskråning eller i et gammelt garn som en fisker en gang mistet. Mange av teiene vi finner ligger i bunnen av en vegg/skråning. Teinene som kjøpes blir ofte kjøpt med 30 meter tau, når disse teinene settes ut er det dessverre slik at det feilberegnes litt og teinene havner utenfor en kant og dermed på mer enn 30 meters dyp. Disse ligger på bunnen og fisker og «vølene»/teinedobbene står midt i sjøen noen meter under overflaten og eierne få ikke teina si opp.

Det er nå kommet krav til at det at alle hummerfisketeiner skal ha bomullstråd. Mistes teina vil denne tråden råtne bort og hummer og annet marint liv vil ha mulighet til å komme ut. Et slikt krav vil og komme på krabbeteiner. Dette er veldig bra.

I løpet av tre dager i Kilsund har vi tatt opp 33 fiskeredskaper. I tillegg så har vi tatt opp en gassgrill, bilbatteri og et motordeksel til en båtmotor. Det er trist å se hvor mye søppel som ligger rundt i skjærgården. «Ut av syn, ut av sinn», håper denne tankeganger forsvinner.

Siste dag i Kilsund fikk vi et hyggelig besøk av en barnehage i nærheten. De fikk se krabber og fisk fra en teine som vi hentet opp på første dykket denne dagen. Det var gøy å høre at flere av barna var opptatt av at søppel og plast skal i søppeldunken og ikke i naturen og sjøen. De synes det var spennende å høre når vi fortalt om hva vi hadde hentet opp av sjøen utenfor Kilsund disse dagene.

Tord i Green-Bay project brukte en ROV for å lokalisere og hente opp fiskeredskap. Dette er et nyttig hjelpemiddel.

Jeg er godt fornøyd med alt vi fikk berget opp og er samtidig glad for at vi i områder der vi trodde vi skulle finne mange redskaper faktisk ikke fant så mye som forventet. Det er likevel mye redskaper på sjøbunnen som ligger å fisker i fremtiden. Den jobben vi har gjort sammen med Green-Bay project og de lokale fiskerne i området er utrolig viktig å gjøre. Selv om disse tre dagene i Kilsund nå er unnagjort, så er det fremdeles en jobb å gjøre i nærområdet der vi vanligvis dykker. Vi gir oss ikke.

Takk for tre flotte dager i Kilsund.

Kommentarer er skrudd av for Uthavn III Kilsund