Blogg

Egersund 17. – 21. juli 2015

357/358/359

Etter en liten 3 timers kjøretur i opp og nedoverbakker, krappe høyre- og venstresvinger over «fjellet» til Egersund, kunne vi lande godt i sofaen hos familien Leidland. Planen var å dykke på Reve, men planer må oftes forandres på. Vind og værgudene ville ikke være på lag med oss. Været kan en ikke gjøre noe med, men det kan vi med dykkestedene. Alternativene var mange og dykke skulle vi uansett.

Lørdag formiddag dykket vi sammen med flere medlemmer i klubben i Egersund, makrofoto stod på programmet, og da var det Musevika som var rette stedet. Vi hadde et flott dykk, og det var mye fint og feste både på netthinna og minnebrikka. Vi koste oss på 20 meter og grunnere i nesten en time. Mye flott å se, nakensnegler, krabber, fin tare og til og med det jeg med min beste fantasi antok var en helt nyoppdaget art……..tusenvis av bein, på en lang tynn kropp…….ehh….et avrevet sjøstjernebein tok raskt fra meg gleden over å ha oppdaget noe som kunne vært oppkalt etter meg 🙂

 

Søndagen var planen å dykke på vraket av MS Landan, men………  hvor i all verden kommer alle disse bølgene fra. Nok en gang må vi gjøre retrett å finne en ny destinasjon. Denne gangen endret vi kurs og fikk et flott naturdykk på Litle Lyngholmen. Et flott sted med mye liv. Et par breiflabber fikk vi og nyte synet av mot slutten av dykket. Sikten var sånn passe, og nok en gang koste vi oss i ca en time, denne gangen ned mot 30 meter.

Siden været var litt kranglete med oss og værmeldingen lovte oss bedre vær på mandagen, ble helga plutselig et par dager lengre. Det skulle vise seg å være et fornuftig valg. Mandag morgen hilste sola på og bølgene hadde lagt seg. MS Landan var nå innen rekkevidde. Dette ble et fantastisk vrakdykk, synd at tiden løper fra oss. Med en bunntid på 25 minutter og totalt 59 minutter dykketid, fikk vi oppleve et flott vrak i en veldig god sikt. Dette er virkelig et vrak som er verdt å komme tilbake til, er nok ikke siste gang vi tar dette besøket. I tillegg til å få oppleve et flott vrak, var og turen opp mot overflaten igjen veldig bra. Masse flotte krabber, en fantastisk tareskog og fiskeliv gjorde dekotiden til en flott opplevelse.

Godt fornøyd med tre flotte dykk var det godt med grillmat hos familien Leidland. Sol fra blå himmel var med på et sette en flott preg på en fin dykkehelg i Egersund. Med et så godt selskap og fine dykkesteder, er det nok ikke lenge til vi tar turen igjen.

Vraket av M/S Landan 20 juli 2015 from Geir Eliassen on Vimeo.

This video is about Vraket av M/S Landan 20 juli 2015.

Historie [1]
Landan var på reise fra Larvik til Sunndalsøra da skipet sank på begynnelsen av 50-tallet. Årsaken til ulykken ble aldri helt oppklart, men det ble spekulert i om lasten som besto av jernkonstrukskjoner forskøv seg. Som resultat av dette, mistet skipet styringen og strandet så kraftig at det ble slått hull i kjølen. Landan forsvant raskt ned i dypet, og alle de fire i besetningen kom uskadd fra ulykken etter at tre av dem svømte inn til land, og kapteinen som gikk sist fra borde brukte lettbåt og ble plukket opp av skipet Oslo som kom til assistanse. Vraket av Landan hviler idag ved Svåholmane sør for Egersund på en dybde av førtifem meter. Vraket er relativt godt intakt og hviler nesten på sin styrbord side nesten som et typisk «Donald Duck» vrak. Du er avhengig av båt for å dykke på dette vraket…

 

 

Kommentarer er skrudd av for Egersund 17. – 21. juli 2015