Blogg

Lørdags-dykk i knallsikt 8. august 2015

Endelig ble det en skikkelig «smeigedag», dette har vi ventet på hele sommeren. Dette var en flott dag å ta en tur ut på sjøen. Dykkerutstyr, grill og grillmat ble pakket og alt var klart for en flott dag på sjøen.

Med blå himmel og strående sol lå vi på tur ut til vraket av Cambodia. Vi oppdaget raskt at det var bittelite strøm her ute i dag, det var jo bra. Det aller beste oppdaget vi på tur ned, hjelpe meg vel for en flott sik, må jo ha vært 30 meter i alle fall. Det er ikke ofte en kan ligge på bunnen ved vraket og se dykkebåten i overflata. Vi fikk et fantastisk fin dykk, mange bilder ble tatt og siden sikten var så god fikk vi et godt overblikk over dette flotte vraket. Tidens tann tærer på, og det skjer en del på kort tid. Baugen har rast en del sammen siden sist jeg dykket her. I dag kunne vi svømme over vraket og samtidig se lang ned i lasterommet, var utrolig stilig. Mye fiskeliv var det og, vi ble møtt av en flott fiskestim på vei ned, og nede på vraket var det og mye liv. Egg fra en blekksprut hang på et gammelt tau som har festet seg til vraket, flott å se på.

Cambodia i knallsikt.  Foto: Geir Eliassen
Cambodia i knallsikt.
Foto: Geir Eliassen
Blekksprutegg Foto: Geir Eliassen
Blekksprutegg
Foto: Geir Eliassen

Sammen med Vidar, Terje, Agnete og Geir, fikk vi en flott lunsj på Valøyene. Grillpølser og potetsalat, deilig etter et så fint dykk. Etter en god rast gikk turen videre ut til Tønneholmen, her ligger restene etter Sivas. Dette ligger ganske grunt og siden sikten var så god så vi dampkjelene fra båten før vi ankret opp. Her har jeg aldri dykket før og var spent før jeg hoppet i vannet. Det er ikke alltid ting er som de ska, det merket jeg raskt. Vann inn gjennom halsen, hmmm, kjempesikt, god temperatur og flotte forhold, joda, jeg måtte prøve en liten tur. Siden vrakrestene begynner på ca 8 meter var dette et greit og rolig dykk. Det var flott å se de to store dampkjelen som ligger ved siden av hverandre, det ligger og store deler av vraket bortover sandsletten. Disse er godt kamuflert av tang og tare og godt begrodd. Dette var et flott dykk, masse fint å se på. Etter å ha kost meg under vann var det greit å komme opp og få tømt vann ut av drakten. Blir en liten jobb å gjøre før jeg kommer meg ut i sjøen igjen. Men det var verdt å bli våt når en kan varme seg i sola etter dykket.

Dampkjelen på Sivas Foto: Geir Eliassen
Dampkjelen på Sivas
Foto: Geir Eliassen

SIVAS: Sivas var et dampskip som forliste på Tønnerholmen i Gamlegapet utenfor Hesnesøy, 14. september 1947. Sivas var et tysk lasteskip, bygt i stål i 1928. Skipet hadde hjemmehavn i Hamburg. Mot slutten av krigen, 9. mars 1945, grunnstøtte Sivas ved Askevold i Sogn og Fjordane og ble kondemnert. 14. september var skipet under slep av slepebåtene «Per» og «Triton» på vei mot Grimstad for opphugging. Men ikke så lang unna Grimstad møtte de på storm og tykt regn, de mistet fyrene av syne og kom for lang ut. I den dårlige sikten endte Sivas sin tur mot Grimstad i steinene på Tønneholmen.

Grimstad Opphuggingscompani hogde set de kom til og fraktet skrapjernet inn til byen. I dag ligger det 3 store dampkjeler og masse vrakdeler ved Tønneholmen.

Kilde: Skipsforlis utenfor Aust- Agder og Telemark, Erik Bakkevig

Tusen takk for en fantastisk flott dag.

Godsikten Foto: Geir Eliassen
Godsikten
Foto: Geir Eliassen

Cambodia: Dykketid 34 minutter, dybde 29 meter

Nitrox 32%

Dykkeprofil cambodia 8aug2015

Sivas: Dykketid 42 minutter, dybde 13 meter

Nitrox 32%

dykkeprofil Sivas

 

Kommentarer er skrudd av for Lørdags-dykk i knallsikt 8. august 2015