Blogg

Rødehavet september/oktober 2017

Expedisjon Røde Havet 2017

En flott reise er over og jeg sitter og tenker tilbake på noen flotte dager i dykkingens paradis. Årets tur var en blanding av nordlig og sørlig rute og kunne by på mange flotte og spennende opplevelser.

Før vi kunne starte reisen ute på havet, måtte vi gjennom noen timer med reise.

Årets glade dykkere på ekspedisjon Red Sea

Vi skulle denne gangen slappe av på hotell i Hurghada før vi mønstret på båten, men ting blir ikke alltid som vi planlegger. Grunnet en liten hendelse på flyplassen i Istanbul som ble pakket inn som at vi ikke kunne lande grunnet dårlig vær, ble vi et døgn forsinket til Hurghada og vi mønstret derfor direkt på MV Tala. I stedet for hotell i Hurghada, ble det overnatting 1,5 time fra Istanbul. Mye kø og venting på flyplassen for å få nye billetter til neste avgang, deretter ny kø for å få tildelt hotell. Men med godt humør løser det meste seg, og det ble ikke så galt likevel.

Et døgn forsinket kom vi til Hurghada og kunne innrette oss på Mv Tala, nå startet virkelig turen vi hadde sett frem til i lang tid. Vi hadde en del vind på turen, så vi måtte stå over noen av dykkemålene vi hadde, men Rødehavet har mye å by på så det var ikke noe problem.

Jeg fikk i alt med meg 18 dykk på denne flotte reisen og det er helt fantastisk å kunne oppleve den klare sjøen, det yrende dyrelivet og spennende vrak. Det blir for mye å skrive om hvert enkelt dykk, så et sammendrag for duge. En oversikt over dykkestedene står oppført mot slutten av innlegget, her ligger det og et knippe bilder som jeg vil dele med dere.

Håpet om å få se hai i løpet av turen, skulle vise seg å bli innfridd. Vi hadde hai sirklende rundt båten på kveldstid og fikk og oppleve disse flotte skapningene under vann. Noen på lang avstand og noen veldig nært. Det var veldig spennende for noen av dykkerne på et av dykkene, der de virkelig fikk se at haiene kunne ha et riktig så høyt temperament.

En av haiene av arten Oseanic White tip, satte virkelig sitt preg på dykket. Med senkede finner og i angrepsmodus, tok den fart og angrep bøya som dykkerne hadde med for å marker hvor de var. Dette var kanskje litt i overkant spennende og Geir, Hans og Tor Inge fant det tryggest å komme seg opp i Zodiaken igjen.

Det å kunne oppleve haiene i åpent hav var en opplevelse. I tillegg til Osean White tip, fikk vi og se hammerhai på lang avstand. Dette er flotte dyr som virkelig er en opplevelse å få se.

Rødehavet har mye å by på, jeg fikk se skilpadde, blekksprut, murener, fisk i alle farger og fasonger, store sildestimer og ikke minst delfiner.

Vi hadde og to dykk på vraket Salem Express, dette var et dykk som var veldig spesielt og som setter seg fast i syn og sjel. Salem Express er en ferge som forliste i 1991. Det var plass til 578 person på fergen, dette var inkludert mannskap. På retur fra Mekka der det hadde vært pilgrimsferd, hadde Salen Express med seg i alt 1600 mennesker. Med denne overlasten av voksne og barn gikk ferga på et rev og sank raskt. Kun 180 personer overlevde etter denne forferdelige ulykken.

Det var derfor veldig spesielt å dykke her.

Barneklær

Fergen ligger på siden på havbunnen og ved siden av fergen ligger livbåtene som aldri kom til nytte. Leidere som skulle brukes til å klatre ned skutesiden ligger og på havbunnen sammen med passasjerenes eiendeler, kofferter, klær og barneleker ligger langs skutesiden og utover sandbunnen. I lasterommet ligger det mengder av baggasje, barneklær, mere leker og andre personlige eiendeler.

Salem Express ligger å hviler på havbunnen som et gravsted og det er ed stor respekt vi dykker her. Det er et dykk som er vemodig og setter følelser i sving. Tanken på hva disse menneskene må ha opplevd gjør at vi ble ganske utladet etter de to dykkene vi hadde her.

Etter dette dykket var det godt å kunne komme tilbake til revet og dykke igjen.

Etter dykket på Daedalus besøkte vi fyret som ligger her.

Daedalus fyr Foto: Geir Eliassen

Dette fyret ligger lang ute på havet og er bygd på et stort rev som har oppstått etter vulkansk aktivitet. Et fantastisk sted ute i havgapet.

Dykkesteder på denne turen:

23.09.17 Gota Shaab El Erg

23.09.17 Dolphin House

24.09.17 Shabruh Umm Gamar

24.09.17 Police Station

24.09.17 Small Gifts Lagoon

25.09.17 Big Brother South Plateau

25.09.17 Aida, Numida, South Plateau, Big Brother

26.09.17 Big Brother South

27.09.17 Daedalus North

27.09.17 Daedalus Northwest South

28.09.17 Abu Dabbab 6

28.09.17 Elphinestone South

28.09.17 Elphinestone South

29.09.17 Abu Dabbab 2

29.09.17 Marsa Shouna

30.09.17 Salem Express

30.09.17 Salem Express

01.10.17 Poseidonia

Det ble mye bilder fra dykkene og her er et lite knippe av det jeg fikk fanget på minnekortet. I tillegg til bildene så har jeg mange minner lagret på netthinnen, opplevelsene og gode minner som er gode å ha med seg.

Litt av mangfoldet Rødehavet har å by på:

Daedalus fyr

 

Salem Express

Kommentarer er skrudd av for Rødehavet september/oktober 2017