Blogg

NM Undervanns foto 2018

Tungenes Fyr

17 – 19 August, Tungenes Fyr, Stavanger

I år fikk jeg gleden av å delta i Norges Mesterskapet i Undervannsfoto. Dette har vært en lang, interessant, lærerik og litt «skummel» reise.

Jeg har hatt interesse for foto under vann i mange år, men det var først høsten 2017 at fotograferingen startet for fullt. Jeg har hatt en god lærer gjennom min mann, Geir, og det var han som foreslo at jeg skulle forsøke å kvalifisere meg til årets NM. Han selv har erfaring fra NM i 2017, der han ble nr 4 totalt, og hadde en 1. plass og en 3. plass i kategoriene fisk og vidvinkel uten dykker.

For å komme med i NM finalen, måtte jeg først sende inn bilder i en kvalifiseringsrunde. Jeg kunne da velge fra bilder som jeg har tatt de 2 siste årene. Siden jeg ikke har vært spesielt aktiv før det siste året, så var det litt begrenset hvor mange bilder jeg hadde som kunne brukes i de forskjellige tema-kategoriene. Det skulle sendes inn 6 bilder fordelt på kategoriene 3 macro-foto og 3 vidvinkel-foto. 

Etter å ha gått gjennom de bilder som jeg hadde i mitt litt smale bildebibliotek, fant jeg til slutt de 6 bildene som jeg mente var gode nok til å sende inn. Bildene ble sendt inn mai 2018 og resultatet kom i starten av juni. Jeg var rimelig spent i denne perioden og gleden var stor da jeg fikk beskjed om at jeg hadde kvalifisert meg til finalen. 

Nå var det ingen vei tilbake, nå var det bare å legge seg i hardtrening. Heldigvis så har jeg en mann som er god på dette, det var og en stor fordel at han og kvalifiserte seg til årets NM. Med et felles mål, finale i august, ble det mange dykk med kamera fra juni og frem til august.

Kamera klargort

Det var med stor spenning i kroppen og mye nerver jeg satte kursen mot Stavanger. Vi, Geir og jeg, kjørte til Stavanger på torsdag 16. august. Etter innsjekk på hotellet begynte jeg virkelig å kjenne på kroppen at jeg skulle være med på noe jeg aldri hadde gjort før. Kamera ble klargjort for morgendagens dykk.Det ble ikke helt den gode søvnen jeg hadde håpet på denne natta.

NM finalen startet på Tungenes Fyr 17. august. Med en god frokost kl 06.30 var jeg klar…. trodde jeg… men makan til nervøst kvinnfolk skal du lete lenge etter.

Selve finalen bestod av 4 dykk av inntil 90 minutter. Dykkene var fordelt med 2 på fredag og 2 på lørdag. Det skulle konkurreres i fem kategorier/tema: Dykkeglede, fisk, vidvinkel, macro og  vidvinkel med dykker. 

I løpet av disse 4 dykkene hadde jeg fått samlet et knippe bilder på minnekortet. Det værste var over tenkte jeg da, men det var før bildene skulle gjennomgåes og valget på de fem bildene jeg ville sende inn til juryen hadde funnet sted. Nå startet nok en vanskelig jobb, hva kunne brukes, hvilket bildet var skarpest, hvilket hadde det beste lyset… ja, det var mye som måtte taes hensyn til. Vi sparret mot hverandre på hotellrommet og kom til slutt frem til de bildene vi ønsket å satse på.

Det var en spent gjeng som møttes til bankett på lørdag kvelden, men det var en god stemning i lokalet. Det var nok flere enn meg som var lettet over at bildene var innlevert. Nå var det god mat og en hyggelig kveld som ventes oss.

Jeg er utrolig imponert over alle de flotte menneskene som jeg fikk tilbringe denne kvelden og helgen sammen med. Selv om dette er en konkurranse der alle selvfølgelig ønsker å nå høyt opp, så er det likevel stor takhøyde for tips og råd til hverandre. 

Søndag morgen startet jeg dagen med en god frokost. Kl 11.00 startet premieutdelingen, nå skulle vi så resultatene av helgas fotografering. Hver enkelt kategori ble presentert med hver sin vinner og den fotografen som hadde beste poengsum etter alle kategorier fikk med seg en kongepokal hjem.

Jeg fikk en 4. plass i tema vidvinkel med dykker som min beste plassering. Detter er jeg godt fornøyd meg. Jeg fikk og gleden av å gratulerer Geir med 1. plass i tema fisk. Dette var et flott bilde og det står stor respekt av bildene han tar. 

Totalt fikk jeg en 11 plass. Det er helt greit, jeg har lært utrolig mye av denne NM reisen og gleder meg allerede til å ta fatt på ny dykking og foto-trening.

JEG KOMMER PLUTSELIG STERKERE TILBAKE 🙂

Til slutt må jeg rette en stor takk til arrangørene av NM i Stavanger. Stavanger Dykkeklubb, Havhesten Undervannsklubb, Gjesdal Dykkeklubb og Sandnes og Gjæren Dykkeklubb gode dette til en flott helg. God logistikk, et kanonbra opplegg, flinke båtførere og til og med en baguett som ventet etter siste dykket både fredag og lørdag. TUSEN TAKK 🙂

Se mer fra NM her: 

Kommentarer er skrudd av for NM Undervanns foto 2018