Blogg

Hai-idyll på Jærkysten

Hai er for mange noe av det farligste son lever i havet, men haien har et mye dårligere rykte enn fortjent. De fleste haier er fredlige og vi mennesker står absolutt ikke på middagsmenyen.

I verden finnes det mer enn 500 forskjellige haiarter og i Norge har vi ca 9 haiarter som vi anser som vanlige. Disse haiene er ikke farlige for oss mennesker og er noen flotte og fasinerende fisk. Noen av haiene vi har langs Norskekysten er mer vanlige enn andre, noen av dere har sikkert hørt om håkjerring, håbrann, brugde og småflekket rødhai som er noen av artene vi har i Norske farvann.

 

Pigghå, som er en av de vanligste haien langs norskekysten, er fantastisk flott og jeg har lenge hatt lyst å dykke med mange av disse. Jeg forsøkte for noen år siden å oppleve pigghåen under et dykk, men da fikk jeg kun se en enslig en.

Pigghåen har fått navnet sitt da den har giftig pigg foran på hver av de to ryggfinnene.

 

Denne sommeren var jeg fikk jeg oppleve noen av de beste dykkene i Norge. Turen gikk til Jærkysten.

I dypet på Reve

Langs Jærkysten ligger et lite sted som heter Reve. De fleste legger fort merke til de idylliske strenge og den flotte naturen, men det er ikke alle som får oppleve den frodige tareskogen, det yrende fiskelivet og de fine fargene som skjuler seg i havet her ute.

Innimellom tareskogen samles det hvert år mange 100 haier her på Reve. Pigghåen som kan bli opp mot 130 cm lang, svømmer i stim og jakter sild, torskefisk og virvelløse dyr.

Jeg var utrolig spent da jeg gjorde meg klar til mitt første haidykk denne sommeren, ville jeg se noen hai i det hele tatt?

Det var ikke lenge etter at vi hadde startet dykket at jeg så en skygge ved siden av meg. Først så jeg en hai og det tok ikke mange minuttene før det rørte seg på alle kanter. En stim med flotte pigghå sirklet rund oss, jeg tenkte for meg selv at dette må være noe av det flotteste jeg har sett i Norske farvann.

Haistim

Det ble en del dykk på Reve den lille uka vi var der, og hvert dykk var like flott. Jeg er utrolig heldig som fikk ta del i dette.

https://youtu.be/Pro82MiZGrs

Dessverre er Piggå, som så mange andre haier, en utryddnigstruet art. Det er derfor viktig å ta vare på Pigghåen. Grunnet fiske så har bestanden minsket opp gjennom årene og siden pigghåen blir sein kjønnsmoden og i tillegg er drektig i 18 – 22 måneder, så tar det lang tid før bestanden vokser seg stor igjen.

 

Uka på Jæren tilbrakte jeg sammen med Fredrik Myhre i Hjelp havets Haier , min mann Geir og masse flotte dykkevenner.

Vern om haien

Det er viktig at vi tar vare på haien i alle verdens farvann. Haifinneindustrien, overfiske og plast i havet er årsaken til at millioner av hai drepes årlig. Heldigvis jobbes det stadig mer aktivt med å reduserer plast og forsøpling i verdenshavene. Stadig høyere havtemperatur er og en trussel for haier og mye av det marine livet vi har i verden.

La oss ta vare på Haiene, alle kan hjelpe til. Tenk deg om før du kaster plast i havet eller bestiller deg en dyr haifinnesuppe.

 

Kommentarer er skrudd av for Hai-idyll på Jærkysten