Blogg

Eksotiske Trondheimsfjorden

Verrasundet

Medusa hode – gorgonochepalus 

Innerst i Trondheimsfjorden ligger fjordarmen inn til Verrasundet. En skatt av de sjeldne i Norske farvann. Her finnes koraller og en biologi som jeg ikke hadde forestilt meg å finne i norske farvann.

Samtidig som høsten omslynger oss i vakre høstfarger i skog og hei, har havet de samme farger å by på. Korallene i Trondheimsfjorden gir den samme flotte opplevelsen av høst.

Havet i høstfarger, Sjøbusk-paramuricea placomus Foto: Geir Eliassen

Verrastranda – Husrevet

Fra stuevinduet ser vi over til andre siden av Verrasundet og «Husrevet»

På dette «Husrevet» åpner det seg en verden som var helt fantastisk. Store flotte sjøbusker, paramuricea placomus, stod majestetisk bortover veggen og dannet et flott korallrev. Paramuricea er en vifteformet korall som danner inntil 1 meter høye kollonier. 

Den flotte dyprøde maneten, Periphylla periphylla, danser flott gjennom havet. I hulene blant steiner titter langfingerkreps, Munida rugosa, frem vifter høflig med klørne. Havedderkopper, Nymphon gracile, står nesten i kø forran oss. En lomre ligger rolig på bunnen i det jeg svømmer forbi. En nakensnegele av typen, Borelia Noblis, viser seg sammen med flere arter av nakensnegler. Limacia claviera og Coryphella verrucosa var der mange av her. 

På sjøbuskene finnes flotte medusa hoder. Gorgonochepalus er familienavnet på disse flotte Medusa hodene og de vi så her på «husrevet» var Caputmedusae. På sjøbuskene trives og en nakensnegle som jeg ikke har sett tidligere, og jeg var storfornøyd da jeg så denne på et av dykkene på «Husrevet» Denne nakensneglen heter Tritonia griegi. Denne nakensneglen er det ikke ofte vi ser da den vanligvis finnes på dypere vann. Men som sjøbuskene trives den godt her i Verrasundet.

Noen av artene som finnes på «Husrevet»