Blogg

Kutteren Haraldson fra Bømlo

Anker

I forbindelse med leting etter mistede fiskeredskaper fikk vi tips av Steinar Torjussen at det var oppdaget rester av et vrak. Det ble først antydet at dette kunne være et gammelt seilskutevrak på grunnlag av ankeret som ble observert på stedet.

Tre dykkere og en båtfører fra Arendal Undervannsklubb dro på en liten vrak-tokt 08. august 2021. Det var usikkert om vi ville finne vraket, som ble observert via ROV i mai 2021, men vi dro ut med godt mot.

Vi droppet ned ut i fra koordinater vi hadde mottatt og hadde med scooter for å bruke minst mulig tid på svømming under letingen. Etter ca 4-5 minutter dukket det opp noe på sandbunnen foran oss.

Vi så fort at dette ikke var en gammel seilskute, men en lastebåt. Lasten så vi raskt at bestod av sementsekker. Disse stod som vegger foran oss og jeg startet å telle. Jeg sluttet vel å telle etter ganske kort tid, for det var store mengder. Vi tok frem målebåndet og tok mål av sekkene, disse målte 70 x 50 cm

Ankeret fant vi raskt og da var det frem med målebåndet igjen. Siden vi var første dykkere på vraket var det greit å dokumentere det vi hadde tid til. Tiden renner fort ut for oss, så det må noen dykk til her nede.

Etter dykket bar det hjem med en flott opplevelse og bilder fra dagens funn.

Ut fra last og området vraket ble funnet i, ble det konstatert at dette måtte være kutteren Haraldson som forliste 17. oktober 1961. Haraldson var et lite kombinert fiske- og fraktefartøy på 68 fot. Den ble bygget i tre i 1907 av John Chambers, Lowestoft, England. Lengde 68,4 for og bredde 19,2 fot. Fartøyet ble motorisert i 1933. Det fikk da en 60BHK Wichmann semidiesel installert.

Haraldsons siste reis.

Kutterne Haraldson tilhørende på Bømlo, var på vi fra Brevik til Vestlandet med en last på 87 tonn sement. Det var tett tåke rundt midnatt og Haraldson endte på et skjær ved Havneholmen. Det lyktes og bakke fartøyet av skjæret, men ikke lenge etter stoppet motoren. Som følge av sammenstøtet med skjæret hadde sjøvann trengt inn i maskinrommet. De to personene som befant seg om bord gikk i lettbåten like før Haraldson sank og de rodde over Oksefjorden og tok seg i land på Utgårdsstanda på Borøy. Her fikk de husly og hjelp hos familien Fred. Olsen. De hadde ikke fått berget med seg noen av sine personlige eiendeler, det eneste de fikk berget med seg var skipspapirene.

Det ble antatt av Haraldson sank på 40 favner, dette viste seg og ikke stemme helt. Vi fant vraket på 40 meter og et stykke unna der det gikk på. Dette tyder på at det har drevet noe før det gikk ned.

Kilde: Skipsforlis utenfor Aust-Agder og Telemark, Av Erik Bakkevig

Kilde: Agderposten sitt arkiv

Foto: GE media, Geir Eliassen

Kommentarer er skrudd av for Kutteren Haraldson fra Bømlo