Blogg

Helgetur til Tregde 10. -12. okt 2014

325/326/327

Arendal Undervannsklubb inviterte til høsttur og denne høsten tok vi igjen turen til Tregde Feriesenter.

Totalt 11 dykkerer på tur med store forventeninger, skulle vi være heldige med vinden denne gangen, slik at vi kunne besøke KNM Kjell.

Etter ankomst til Tregde på fredag ettermiddag/kveld, ble det nattdykk for de som ønsket det. Jeg stod over dette dykket, da jeg desverre har en drakt som ikke lenger er så tørr som den burde være. Stig og jeg var med ut i båten, mens andre håpefulle dykkere tok seg et natt dykk på vraket på Nato kaia.

Iløpet av kvelden dukket alle opp i tur og orden og lørdag morgen kom siste dykker på plass. Etter en god frokost, ble utstyr klargjort og dykkere inntok båtene. Nå var vi veldig spente, ville vi kunne dykke på vraket av KNM Kjell?

Viden var på vår side og første pulje kom seg i sjøen. Sikten under vann var god og det var et flott dykk. Jeg var storfornøyd, selv om drakten tok inn noen dråper vann…Tross været, fikk alle unnagjort sine dykk. Etter at første pulje hadde dykket på KNM Kjell, tok vi turen viderer til vraket av Inger Mari.

kanon Kjell 11.10.14 Kjell 2 11.10.14
Kanonen på KNM Kjell. Foto: Geir Eliassen Kanonen på KNM Kjell. Foto: Geir Eliassen

 

 

Uten mat og drikke, duger dykkerne ikke. Nå var det lunsj, varme karbonader smakte godt. Etter en vel fortært lunsj bar det ut på sjøen igjen. Siden vi var så heldige med vindforholdene denne dagen, måtte vi benytte dette for alt det var verdt. KMN Kjell fikk nok en gang besøk av 11 fornøyde dykkere.

 

Etter en flott dag på sjøen, var det deilig å nyte kvelden på leiligheten. En god biffmiddag og jordbær og fløte til dessert, var bare en helt fantastisk avsluttning på en flott dag. Noe godt å glasset, hørte selvfølgelig og med.

 

 

Tregde 12.10.14 Tregde 2 Tregde 3
Foto: Geir Eliassen Foto: Geir Eliassen Foto: Geir Eliassen

 

Søndagen møtte oss med strålende sol. En del av oss benyttet finværet til et siste dykk før turen gikk hjem igjen.

I dag gikk turen til Archangelsk, et flott dykk. Finn dampkjele på bunnen. Det er og et flott naturdykk på vei opp igjen. Ei flott kløft som er overbygd med en stor stein. Dette er virkelig flott. Sikten var også i dag veldig god.

Archangelsk 12.10.14
Meg over dampkjelen på Archangelsk, Foto: Geir Eliassen
Archangelsk 2 Archangelsk 3 12.10.14
Fin natur på vei opp fra nok et flott vrakdykk.

 

Vi har hatt en flott helg på Tregde Feriesenter.

Video fra helgens flotte dykking, Foto: Geir Eliassen

Med på Tregde var: Mona, Kirsten, Stig, Vidar, Knut Ove, Sven Ivar, Geir, Terje, Anders, Odd og undertegnede.

 

Litt om KNM Kjell

Kjell ble bygget i 1912 som en Lyn klasse torpedobåt ved Marinens Hovedverft i Horten under navnet Kjell. Skipet beholdt dette navnet frem til den tyske invasjonen av Norge i april 1940. Den 9. april 1940 lå Kjell til reperasjon i Kristiansand, og ble konfiskert av tyskerne etter at byen var tatt. Tyskerne fullførte reperasjonene og satte torpedobåten i tjeneste under tysk flagg 19. april 1940. Kjell ble omdøpt til NK02 / Dragoner. Torpedokanonen i baugen ble fjernet, og en 67mm kanon montert på båten. 28 september 1944 var NK02 / Dragoner på vei til Kristiansand da seks britiske Mosquito fly fra Banff Strike Wing» oppdaget skipet utenfor Mandal. Etter en kort og intens kamp ble NK 02 / Dragoner skutt i filler og sank i dypet sammen med syv mann fra den tyske besetningen. Vraket hviler i dag på kjølen på en dybde av ca. 35-40 meter og er kun delvis intakt. Vraket av NK02 / Dragoner er en krigsgrav og befinner seg flere kilometer fra land…

Kilde; Dykkepedia 

Jeg synes at dette er et fantastisk flott dykk, kanonen står femdels klar der ned i dypet. Dette er vikerlig et vrak som er verdt et besøk. For å komme til vraket, som ligger øst for Ryvingen fyr utenfor Mandal, må du ha båt. Det er og et dykk som er avhengig av greie vindforhold.

 

 

 

Kommentarer er skrudd av for Helgetur til Tregde 10. -12. okt 2014